Raadsvragen: Help! We verzuipen ….. Steun onze horecaondernemers!    

 


3 december 2020

Geacht college,

Het is geen eenvoudige taak om als voorzitter van de Veiligheidsregio de coronapandemie in goede banen ter leiden. ‘Want je doet het nooit goed’, Natuurlijk moeten er maatregelen zijn en genomen worden waardoor het virus geen gezondheidsschade meer kan aanrichten en daardoor onnodige sterfgevallen kunnen en moeten worden voorkomen. Dan gaan we ook weer terug tot het normale normaal en kan ook onze economie weer op volle toeren gaan draaien. Maar in alle delen van ons land, dus ook in Castricum, begrijpen veel mensen niet waarom er zoveel verschillen zijn in de risicobeoordeling.

In de regio hebben inmiddels veel horecaondernemers de noodklok geluid. Zij willen hun deuren op 17 januari weer openen. De bereidheid om tot harde acties over te gaan is groot. Ze zijn de wanhoop nabij door de alsmaar durende sluiting en de beperkte overheidssteun. En dat terwijl ze al fors geinvesteerd hadden om hun zaak ‘coronaproof’ te maken. Het water staat ze nu aan de lippen. Ondertussen staan er lange rijen voor de winkels, de bouwmarkten, meubelboulevards en pretparken. Het is een beleid wat niet meer is uit te leggen. Ook het gebrek aan coulance vanuit onze gemeente stuit ze tegen de borst want die ligt vaak dwars als horecaondermers met alternatieven komen om toch wat inkomsten te genereren.

Ondertussen spelen verschillende burgemeesters blufpoker door via de media te dreigen om hard in te grijpen als horecaondernemers toch hun zaak openen terwijl ze daar geen toestemming voor hebben. Wij hadden toch wat meer begrip verwacht van deze burgemeesters voor onze horecaondernemers, die door zo’n intens zware tijd gaan. Wij als Forza! begrijpen dit heel goed. Ook de communicatie vanuit het kabinet en het OMT richting de horeca laat zwaar te wensen over. Dit veroorzaakt alleen nog maar meer stress en onvrede.

Daarom hebben wij de volgende vragen aan de burgemeester:

1. Heeft u de noodkreet van de horecaondernemers gehoord?

2. Bent u het met Forza! eens dat het huidige beleid volstrekt onlogisch is waardoor horecaondernemers onnodig de dupe zijn?

3. Wat vindt u ervan dat verschillende burgemeesters gebrek aan coulance wordt verweten door de horecabranche?

4. Bent u bereid om met de horecabranche in gesprek te gaan om deze impasse te doorbreken?

5. Bent u bereid om bij het Veiligheidsberaad een duidelijk signaal af te geven namens de Castricumse horecabranche dat er z.s.m. een oplossing moet komen? Zo
nee, waarom niet?

6. Wat gaat u doen als horecazaken daadwerkelijk zonder uw toestemming opengaan 17 januari a.s.?

Wij kijken uit naar de reactie op de door ons gestelde vragen.

Met vriendelijke groet,

R Castricum

Fractievoorzitter Forza!

De vragen van Forza! Castricum zijn in samenwerking met de LPF Eindhoven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.