Schriftelijke vragen Sinterklaasintocht 2020

Geacht College,

Naar aanleiding van het volgende artikel in het Noord-Hollands dagblad van 1-9-2020 heeft onze fractie de volgende vragen aan het college.

https://m.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20200831_25570538/scholen-in-de-i-jmond-moeten-zwarte-piet-in-de-ban-doen-regionale-onderwijskoepels-willen-ook-oorspronkelijke-naam-sidekick-van-sinterklaas-niet-meer-horen

Schriftelijke vragen:

1. Is het college van Castricum bekend of geïnformeerd over het standpunt “dat scholen Zwarte Piet in de ban moeten doen” zoals onderwijsorganisaties in Beverwijk, Velsen en Heemskerk hebben medegedeeld nadat eerder al de stichting Tabijn, waaronder 4 Castricumse scholen al overstag gingen? Zo ja, waarom is de raad niet geïnformeerd gezien het maatschappelijke belang en discussie? Zo nee, waarom is het college niet op de hoogte van deze grote wijziging van standpunt en advies over onze traditie en het maatschappelijke belang?

2. Deelt het college de mening van onze fractie dat de traditie van de intocht van Sinterklaas alsmede de discussie over Zwarte Piet in Castricum nagenoeg niet speelt? Zo ja, wat is de mening van het college inzake het gewijzigde standpunt van de onderwijsorganisaties zoals in het artikel van het Noord-Hollands dagblad te lezen is? Zo nee, wat is de opvatting van het College hoe Castricum erover denkt?

3. Gelet op de landelijke discussie welke naar het idee van onze fractie niet geheel in Castricum gedeeld wordt: Wat is de mening van het college of beter gezegd, wat is het advies van het college aan de diverse scholen en instanties alsmede de organisaties die de intochten in Castricum organiseren?

4. Is het college bereid om een flitspeiling te organiseren of een andere manier van opiniepeiling in Castricum inzake de mening over deze maatschappelijke discussie? Zo ja, op welke manier en termijn? Zo nee, waarom wil het college de inwoners en organisaties niet raadplegen als het college participatie en burgerparticipatie zo hoog in het vaandel heeft?

5. Is het college bereid om een adviserende rol in te nemen richting de diverse instanties en belanghebbenden in Castricum om saamhorigheid en eenduidigheid te bewerkstelligen? Zo ja, welk advies geeft het college dan? Zo nee, deelt het college de mening van onze fractie dat geen eenduidigheid zal leiden tot nog meer discussie in Castricum en verwarring bij kinderen, omdat op de ene plek Zwarte Piet er wel is en op een andere plek niet?

6. Durft het college net als onze fractie en velen inwoners van Castricum, Bakkum, Limmen, Akersloot en De Woude, uit te spreken dat het een Nederlandse traditie betreft en deze zo zou moeten blijven als kinderfeest in de hele gemeente Castricum?

Wij kijken uit naar de reactie en de antwoorden van het college op de door ons gestelde vragen.

Met vriendelijke groet,

Ralph Castricum

Fractievoorzitter Forza!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.