Schriftelijke vragen inzake pinnen op pontje Akersloot en de Woude

Schriftelijke vragen inzake pinnen op pontje Akersloot en de Woude

https://www.castricum.nl/nieuwsoverzicht/pinnen-op-de-pont/

Castricum, 15 maart 2019

Geacht College,

Op 14 maart nam onze fractie kennis van het bericht op de website van de gemeente, dat de gemeente geen contant geld meer accepteert bij de overtocht van het pontje naar Akersloot en de Woude. “De gemeente stapt over op de pinbetalingen omdat dit veiliger en sneller werkt. Het is veiliger omdat er nu geen cash geld meer op de pont aanwezig is en daarmee het risico op diefstal of overvallen vervalt. Het scheelt ook tijd omdat de schipper sneller kan afrekenen. Zo kan de pont sneller en dus vaker heen en weer.” zo is de lezen in het artikel.

De gemeente Castricum doet haar contanten langzaam maar zeker in de ban. Het is voor de fractie van Forza! onaanvaardbaar dat de gemeente Castricum een wettig betaalmiddel, te weten contant geld, weigert aan te nemen en heeft daarom de volgende vragen aan het College van B&W.

  1. Volgens eerder verschenen artikelen op de NOS en RTL Nieuws kiezen gemeenten vaker voor pinnen onder meer omdat dit veiliger is. Bent u met ons van mening dat het hier om een schijnveiligheid gaat? In dit tijdperk van digitale hacks en diefstal is het immers nog steeds mogelijk middelen van de gemeente te ontvreemden.
  2. Bent u het met de fractie van Forza! eens dat contant geld de privacy van burgers beter waarborgt dan electronische betalingen en dat burgers het recht hebben om diensten en of goederen bij de gemeente in volledige anonimiteit te kunnen afnemen? Zo nee, waarom niet?
  3. Ook de Nationale Ombudsman acht het onwenselijk dat gemeentes geen contant geld willen accepteren. Zo kan dit problemen veroorzaken voor bijvoorbeeld dak- en thuislozen en anderen die niet over een pinpas beschikken of in een schuldsaneringstraject zitten. Deelt u deze kritiek? Zo nee, waarom niet?
  4. Bent u met ons van mening dat het onacceptabel is dat het uitgerekend de overheid is die contant geld weigert, terwijl diezelfde overheid standaarden oplegt aan burgers en contant geld tot deze standaard rekent? Zo nee, waarom niet?
  5. Is de gemeente voornemens om op meerdere plaatsen binnen de gemeente geen contant geld meer te accepteren?

Graag ontvangen wij de antwoorden op de vragen in de daarvoor gestelde termijn van 30 dagen tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Ralph Castricum

Fractievoorzitter Forza!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.